tiistai 26. helmikuuta 2013

Paperimassan valmistus paperimassatöitä varten

Valmista vehnäjauholiisteriä
Paperimassatöiden tekemiseen voi käyttää tavallista liisteriä tai vehnäjauholiisteriä, joka on turvallista pientenkin lasten kanssa touhutessa. Liisteriä voi joko sekoittaa yön yli vettyneeseen paperimössoon, josta on poistettu ylimääräinen vesi tai sillä voi kiinnittää kuivia paperisuikaleita kerroksittain kiinni toisiinsa. Vehnäjauholiisterillä voi kuulemma tapetoidakin.


Vehnäjauholiisteri
1 dl vehnäjauhoja
3 dl kylmää vettä

Mittaa kattilaan yksi desilitra kylmää vettä ja vehnäjauhot. Vatkaa seos vispilällä tasaiseksi ja lisää 2 dl vettä. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä. Käytä muutaman päivän kuluessa. Kokeilin jauhoista ja vedestä myös sekoitussuhdetta 1:1, mutta silloin liisteristä tuli pelkkä iso klimppi. 


Yön yli vettynyttä WC-paperimösöä.
Vettyneestä paperimössöstä ja vehnäjauholiisteristä tehty paperimassa (kuva yllä) on sottaisempaa, vaikeammin muokattavaa ja painavampaa kuin taikataikina. Se kuitenkin soveltuu hyvin ohuiden töiden tekemiseen. Paksut paperimassatyöt kuivuvat todella hitaasti. Paksuun työhön kannattaa rakentaa jonkinlainen runko, joka päälystetään paperimassalla.

Jos käytät muottia paperimassatyön muotoiluun, vuoraa se esimerkiksi kelmulla. Jos käytät vaikkapa posliinilautasta paperimassalautasen muottina, kuivunutta paperimassalautasta voi olla mahdoton saada rikkontumatta irti muotista, jos posliinilautasta ei ole vuorattu kelmulla. Jos et halua käyttää kelmua, ruokaöljyn käyttäminen saattaa auttaa myös muotista irtoamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti