torstai 31. tammikuuta 2013

Loogisten palojen luokittelua taulukon avulla


Kolmevuotias taulukoi loogisia paloja niiden ominaisuuksien perusteella
Tarvikkeet: Loogiset palat, symbolikortit (itse tehdyt tai valmiit), A4 tai isompaa paperia, tussi
Kenelle: Leikki-ikäisille, esikouluikäiselle

Loogisia paloja voidaan luokitella monen ominaisuuksien perusteella yhtä aikaa käyttämällä taulukointia. Taulukon voi tehdä isolle paperille piirtäen kuten yllä olevassa kuvassa on tehty. Riveillä ja sarakkeilla olevat loogisten palojen ominaisuuksia kuvaavat symbolit voi piirtää siirreltäviin kortteihin, alla on kuva meidän itse tekemistämme korteista. Kortteja voi käyttää myöhemmin myös muihin luokitteluharjoituksiin.
Symbolikortit: Loogisten palojen ominaisuudet eli värit (punainen, keltainen, vihreä, sininen), muodot (kolmio, ympyrä , neliö), reiällisyys (reiällinen, reiätön), koko (suuri, pieni) on kuvattu korteissa symbolein

Aloitin harjoituksen kolmevuotiaan kanssa pyytämällä häntä taulukoimaan loogisia paloja 2x2 taulukkoon, johon vain osa paloista sopi ja hänen olisi pitänyt laittaa taulukkoon sopimattomat palat sivuun. Kolmevuotias ei suostunut hyväksymään tätä, vaan totesi: "Tämä peli on rikki.", jos palaa ei voinut laittaa taulukkoon. Niinpä tein hänelle uuden taulukon, jossa pystysarakkeissa kaikki loogisten palojen värit ja vaakariveillä kaikki loogisten palojen muodot. Tässä taulukossa oli siis kaikille paloille paikka. Pienen harjoittelun jälkeen kolmevuotias oppi laittamaan paloja oikeaan paikkaan taulukossa ja pystyi saattamaan tehtävän oikein loppuun itsenäisesti.

Lähteet:
Opi matematiikkaa leikkien, Ikäheimo, Aalto ja Puumalainen, 1997, OPPERI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti