maanantai 19. elokuuta 2013

Kirja: Kaupungin alla

Kirja: Kaupungin alla, David Macaulay, WSOY, 1981

Meillä on ollut pinnalla vesiteema ja on podittu mistä vesi tulee meille kotiin ja mihin se täältä menee ja tehtiin näiden pohdintojen innoittamana vedenpuhdistuskoe. Hyviä tai edes vähän huonompia kirjoja aiheesta ei tuntunut löytyvän millään vaikka niitä metsästettiin useampaankin otteeseen kirjaston henkilökunnan ystävällisellä avustuksella. Vaan olivat jatkaneet selvitystyötä kirjastossa sinnikkäästi ja lopulta löytäneet Kaupungin alla -kirjan, ottivat sähköpostilla minuun yhteyttä, että tällainen löytyi ja se on nimelläni varattuna kirjastossa. Aivan ihanaa palvelua!

Kaupungin alla -kirjassa käydään läpi maan alta löytyviä rakenteita:

  • Miten rakennukset perustetaan, jotta ne eivät uppoaisi maahan.
  • Vesi- ja viemäriverkon rakentaminen ja vedenjakelu.
  • Sähkökaapeleiden vetäminen.
  • Kaukolämpöverkon toiminta ja rakentaminen.
  • Kaasuverkon toiminta ja rakentaminen.
  • Puhelinkaapeleiden asennus.
  • Maanalaisen metroradan rakentaminen.

Alun alkaen meitä siis kiinnosti eniten vesi- ja viemäriverkkojen toiminta, joista kuvat alla. Kirjan kuvaus aiheesta on ehdottomasti paras, jonka olemme kirjoista löytäneet. Vedenpuhdistuslaitoksen ja jätevedenpuhdistamon toimintaa ei tosin tässäkään kirjassa kuvattu. Kirjan kuvitus oli niin houkutteleva, että innostuimme kahlaamaan kirjan myös muilta osiltaan läpi. 


Vesijohtoverkko jakaa puhtaan juomaveden kaupungin eri osiin.

Talokohtaisista viemäriputkista jätevedet kootaan keräilyviemäriin, joka puolestaan on yhteydessä vielä suurempaan katuviemäriin.
Lopulta kaikkein suurimman vaikutuksen meidän pieniin lukuraatilaisiimme (kaksivuotias ja neljävuotias) teki metroradan rakentamista kuvaavat kuvat ja tekstit. Varmasti tähän vaikuttaa se, että olimme vastikään käyneet metroajelulla Helsingissä. Kaksivuotias on joka kerta aivan innoissaan, kun näitä luetaan. Koko tekstiä hän ei toki jaksa kuunnella, mutta palaa aina katsomaan kuvat ja juttelemaan, kun käännämme neljävuotiaan kanssa sivua.

Poikkileikkaus metroasemasta, metrojuna on juuri saapumassa asemalle.

Kirja vaikuttaa ensi katsomalta liian vaikealta leikki-ikäisille, mutta niin vaan meidän nelivuotiaamme on kuunnellut kirjan tarinat kaikki läpi. Vaikka kirjassa on paljon faktaa, se on onnistuttu kertomaan tarinan omaisesti ja tempaa mukaansa. Toki hiukan kevyempikin ote olisi jossain kohtia ajanut saman asian. Toisaalta kirjan hienous on sen rikkaissa yksityiskohdissa, joita lapsetkin nähtävästi osaavat arvostaa.

Äitiin tekivät suurimman vaikutuksen alla näkyvät kaksi kuviteltua näkymää siitä millaista olisi katsoa kaupunkia maan alta tai katutasosta, jos kaikki maa-aines olisi poistettu. Huikeita näkymiä!

Kuvitelma siitä miltä näyttäisi, jos kuvattaisiin kaupunkia maan alta yläviistoon niin että kaikki maa-aines olisi poissa. Kuvassa näkyy rakennusten perustukset, rakennukset ja kadulla kulkevat autot.
Kuvitelma siitä miltä näyttäisi, jos kaupungin katua voitaisiin kuvata katutasosta alaspäin niin että kaikki maa-aines olisi poissa. Kuvassa näkyy kadulla kulkevat autot ja ihmiset sekä maan alla kulkevat sähkökaapelit, vesijohdot, kaukolämpöputket, jne.

Tämä on niitä kirjoja, jotka saavat tuntemaan että totuus on tarua ihmeellisempää. Kirja on hieno lukukokemus myös aikuiselle. Koska kirja on painettu jo 1981, hiukan jäin miettimään miten paljon asiat ovat noista päivistä muuttuneet. Puhelinkaapelia tuskin vedetään enää mihinkään, mutta niiden sijaan toki erilaisia muita tietoliikennekaapelointeja tehdään paljon. Sellainen tuntuma minulle jäi, että tuskin maailma on ajanut kovin pahasti kirjan kuvaamien asioiden ohi.

Suosittelemme lämpimästi kaikille tekniikkafaneille!


Kirjan tiedot:

  • Kaupungin alla, David Macaulay, WSOY, 1981, 112 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti