keskiviikko 21. elokuuta 2013

Muovailuvaha Creall Supersoft

Creall Supersoft muovailuvaha, 1750 g purkki.

Muovailu on käsien hienomotoriikalle ja lihasvoimalle mitä parhainta harjoitusta. Vaikka joskus on mukava tallettaa valmiita töitä niin kaikkea ei kuitenkaan edes halua säästää - ja muovailuvahahan ei kovetu, joten työt ovat tilapäistaidetta. Muovailuvaha on hyvää ajanvietettä, kun tarkoituksena ei ole tehdä mitään erityistä vaan kokeilla mitä kaikkea muovailemalla voi tehdä. Meillä kaksi- ja nelivuotiaiden muovailuintoon vaikuttaa selvästi aikuisten osallistuminen; jos aikuinenkin muovailee niin jo kaksivuotiaskin jaksaa muovailla pitkään. Muovaillessa minä olen yleensä toteuttanut lasten tilaustöitä - yleensä erilaisia Cars -autoja kuten kuvassa alla tai lasten rakennelmiin tarvittavia pötköjä tai palleroita - ja lapset ovat tehneet omia juttujaan.

Joitakin muovailuvahoja meillä on ollut aiemminkin, mutta neljä kuukautta sitten hankin meille valkoista Creall Supersoft -muovailuvahaa siinä toivossa, että minun ei tarvitsisi enää yhtään kertaa ostaa meille uutta muovailuvahaa. Kaiken kaikkiaan sanoisin, että muovailuvaha on osoittautunut todella laadukkaaksi ja vaikuttaa pitkäikäiseltä hankinnalta. Inhoan sitä, että materiaaleja on niukasti ja niitä täytyy pihistellä, joten ostin 1750 g purkin muovailuvahaa (kts. kuva yllä) kahdelle lapselle ja yhdelle aikuiselle. No, nyt ei tarvitse nihistellä - muovailuvahaa oli nimittän purkissa melkein kaksi kertaa enemmän kuin odotin saavani. Aluksi kyllä ajattelin, että tällä määrällä muovailisi hyvin kuusikin lasta - niin kuin varmasti muovailisikin - mutta niin vaan on jo useamman kerran ollut kaikki muovailuvaha käytössä meidän muovailujoukoillamme, joten olen lakannut katumasta valtavan purkin ostamista.

Palojen liittäminen toisiinsa onnistuu kevysti sormella painamalla ja sillä voi tehdä pieniä rakenteita kuten pyöriä, jotka jaksavat hyvin varata painoa.

Kiitämme:
  • "Tällä voi muovailla.", tuumasi nelivuotias. Tästä on hyvä lähteä.
  • Rakenne tuntuu pysyvän muuttumattomana pidemmässäkin käytössä ja varastoinnissa, meillä on nyt massasta noin neljän kuukauden kokemus.
  • Ihanan silkkinen ja käteen miellyttävä muovailutuntuma.
  • Massassa on hyvin jämäkkä rakenne ja siitä voi rakentaa myös pieniä yksityiskohtia, joille voi varata painoa, esim. auton pyörät kantavat helposti auton painon.
  • Irrallisia paloja voi liittää helposti toisiinsa sormella kiinni painamalla.
  • Pintarakenteesta saa sileän sormella silittelemällä.

Moitimme:
  • Massa on makuuni aavistuksen liian jäykkää käsiteltävää. Kaksivuotias tarvitsee vielä paljon apua massan pilkkomisessa ja muokkaamisessa, nelivuotiaskaan ei saa kaikkia visioitaan toteutettua ilman apua vaikka suurimmaksi osaksi pystyy jo tekemään täysin itsenäisesti hommia. 
  • Koska massa notkistuu käsien lämmön vaikutuksesta, kovin ohuita pystyjä kappaleita kuten perhosen siipiä massasta ei helposti saa. Tähän voisi auttaa massan temperointi jääkaapissa, mutta sitä emme ole kokeilleet. On toki selvää, että on aika mahdotonta tehdä massaa, jota voi helposti muokata ja josta voi tehdä kestäviä ohuita kappaleita, massa on aina kompromissi näiden väliltä - ja tässä muovailuvahassa kompromissi on mielestäni toimiva.  
  • Massalla on hivenen öljyinen rakenne. Muovailun jälkeen käsissä on öljyinen tuntu, joka lähtee kunnolla pois vain saippualla pesemällä. Öljy tuntuu tosin vähentävän käsien rasvaamisen tarvetta, joten eipä tämäkään ole pelkästään huono asia.
  • "Muovailuvahaa ei saa ottaa lattialle leikkeihin mukaan.", halusi vielä huomauttaa nelivuotias.

Koska tätä massaa käytetään pitkään, siihen kertyy väkisin kaikkea pientä töhnää ja nöyhtää vaikka kuinka muovailtaisiin puhtaalla alustalla. Kannattaa siis olla viisaampi kuin me ja valita joku tummempi väri kuin valkoinen, jossa kaikki möhnä ei ehkä näy aivan yhtä selvästi.

2 kommenttia:

  1. Mistä ostit kyseisen tuotteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivijalkakaupassa en ole tätä nähnyt, mutta verkossa muovailuvahaa myy useampikin kauppa. Kannattaa varmasti vertailla hintoja. Meidän purkki kotiutui muiden ostosten ohessa Tevellasta (http://www.tevella.fi/).

      Poista