lauantai 17. elokuuta 2013

Purkista peliksi - Askarteluohjeet yli 50 peliin (Oppi&ilo)

Purkista peliksi - Askarteluohjeet yli 50 peliin, Oppi&ilo WSOY 

No nyt löytyi kirjastosta ainakin meidän muksuja todella inspiroiva askartelukirja! Purkista peliksi -kirjaan on koottu lapsia kiinnostavia nopeita askarteluja, joiden tuotoksella voi ihan oikeasti tehdä jotain kivaa, askartelun tuloksena on aina jonkinlainen peli. Arvostan kovasti sitä, että askarteluja ei tehdä askartelemisen ilosta - vaikka se välillä riittääkin - vaan ihan oikeaa käyttöä varten.

Normaalien askartelutarvikkeiden lisäksi (sakset, teippiä, liimaa, paperia, tusseja, askartelumaaleja, siveltimiä, muovailuvahaa...) kirjan askarteluihin ei tarvita kuin erilaisia kierrätysmateriaaleja (pullonkorkkeja, rasioiden kansia, vessapaperirullan hylsyjä...) tai kotoa yleensä löytyvää tarpeistoa (kuminauhoja, pahvimukeja, mehupillejä, nappeja, haaraniittejä...).


Kirjan kuvitus on Bernadette Cuxartin ja hän on myös rakentanut jokaisen askartelun itse. Malliaskartelut on kuvannut Pep Herrero. Jokaisesta pelistä on:

  • Ikäsuositus (itse askarrellen)
  • Vaikeusaste 
  • Piirroskuva, jossa näkyy kaikki pelin tekemiseen tarvittavat materiaalit. 
  • Pelin rakentaminen kuvattuna kirjallisesti vaihe vaiheelta sekä esitettynä havainnollisin piirroskuvin. 
  • Pelistä on kirjalliset peliohjeet sekä piirroskuvia lapsista pelaamassa peliä.
  • Valmiista pelistä on myös valokuva.

Vaikka meidän lapsemme eivät vielä osaa lukea, he selailevat silti tätä kirjaa mielellään itsekin. Tämä on siinä mielessä aivan poikkeuksellista, että tavallisesti meidän lapsiamme eivät askartelukirjat juuri kiinnosta. Tähän on helppo selitys, kirja onkin kirjoitettu lapsille eikä aikuisille. Yleensä tämä kirja otetaan meillä esiin niin että neljävuotias tulee luokseni sanomaan jostain kirjan pelistä: "Äiti, minä haluan tehdä tämän!" ja varmistaa sitten: "Mikä tämä on?".

Kirjassa on viittelliset suositusiät askarteluille, mutta ne on asetettu sillä perusteella, että lapsi tekee askartelun kokonaan itse. Kirjaan on erikseen merkitty kohdat, joissa tarvitaan aikuisen apua. Jos askartelet lasten mukana niin suositusiät voi unohtaa, tekemättä kannattaa jättää vain pelit, joiden pelaamisen logiikka on vielä lapselle liian vaikea. Kirjassa on kuitenkin paljon pelejä, jotka sopivat vaikka jo kaksivuotiaalle.

Kirjan askartelujen ainoa tylsä puoli on se, että monetkaan niistä eivät kestä kovinkaan kauaa oikeaa käyttöä. Tämä ei tunnu kuitenkaan muksuja haittaavan, koska sittenhän voi askarrella aina jotain uutta, kun edellinen hajoaa. Kuviakaan en valitettavasti ole huomannut ottaa askarteluista ennen kuin ne ovat jo olleet palasina.

Meidän versiomme tarinapyörylöistä on luonnollisesti suorakaiteen muotoinen.
Yllä ainoa kuvausta varten ehjäksi jäänyt askartelu "Tarinapyörylät". Kortteihin on liimattu lehdistä leikattuja kuvia. Peliä pelataan niin, että yksi on kertoja ja kertoo itse keksimäänsä satua, jossa mainitaan kuvissa olevia asioita. Kun kertoja mainitsee asian, joka esiintyy jossakin pelimerkissä, pelaajat yrittävät napata pelimerkin itselleen. Nelivuotias tykkäsi pelata tätä kovasti vaikka hän oli pelin ainoa osallistuja. Nelivuotiaalle kertojan rooli oli vielä vähän vaikea, mutta onnistui kun äiti taas muisti saduttamisen hyvään henkeen olla odottamatta juonta tai johdonmukaisuutta tarinalle.

Lämmin suosituksemme!


Kirjan tiedot:
  • Purkista peliksi - Askarteluohjeet yli 50 peliin; Oriol Ripoll, Francesc Martin & Bernadette Cuxart; WSOY, Oppi&ilo;

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti