perjantai 9. elokuuta 2013

Vedenpuhdistuskoe

Vedenpuhdistuskoetta varten tarvittavat materiaalit.

Tarvitaan: Soraa, hiekkaa, vanua, suodatinpussi, halkaistusta juomapullosta valmistettu suppilo, uudelleensuljettava pussi, sekalaista maa-ainesta ja vettä.
Kenelle: Vedenpuhdistamoista kiinnostunut nelivuotias innostui kokeesta ja oli innolla mukana tekemässä sitä. Täysin itsenäisesti tehtynä tämä koe sopinee kouluikäisten puuhaksi. Parhaimmillaan koe varmasti olisi, jos päästäisiin vertailemaan useamman lapsen erilaisten suodattimien tehoa.

Kokeessa tehdään ensin likaista vettä sekoittamalla sekalaista maa-ainesta puhtaaseen veteen. Sen jälkeen rakennetaan suodatin, jolla pyritään suodattamaan kiinteä aines ja humus pois vedestä. Koejärjestely on esitetty täällä. Esitietoja koetta varten löytyy vaikka postauksestani "Äiti mistä vesi tulee meille kotiin ja mihin se menee?".

Vaihe 1: Likaisen veden tekeminen

Suodatettava likainen vesi tehdään uudelleensuljettavaan pussiin sekoittamalla sekalaista maa-ainesta veteen. Anna veden seisoa useita päiviä ennen kokeen toista vaihetta niin näette miten suuri osa veteen sekoittuneesta kiinteästä aineksesta laskeutuu pussin pohjalle jo tässä vaiheessa.

Vaihe 2: Suodatus

Suodatin rakennetaan halkaistun juomapullon puolikkaasta, katso kuva alla. Pulloon laitetaan ensin kahvinkeitossa käytettävä suodatinpussi, jotta suodattimen materiaalit pysyvät suppilossa ja sen jälkeen suodatin rakennetaan kerroksittain käytettävissä olevista materiaaleista. Muista säästää osa alkuperäisestä vedestä vertailua varten.

Juomapullo on halkaistu suppiloksi, tähän rakennetiin suodatin.

Ennen suodattimen rakentamista, pyydä lasta suunnittelemaan ja piirtämään millaisen suodattimen hän aikoo rakentaa. Meidän neljävuotiaamme ei huolinut suodattimeensa soraa lainkaan vaan päätti tehdä suodattimeen kymmen kerrosta, vuoroin hiekkaa ja vuoroin vanua, kuva alla.
Nelivuotiaan suunnitelma suodattimen rakenteeksi. Suodattimeen tulee kymmen kerrosta ja vuorotellen kerros vanua ja kerros hiekkaa.


Alla olevista kuvista näkyy, miten likainen vesi tuli kuin tulikin aivan silmillä havaittavasti puhtaammaksi kun se oli suunnitelman mukaisella suodattimella suodatettu. Juomakelpoistahan tällä tavalla puhdistettu vesi ei tietenkään ole, koska eloperäisen aineksen poistamiseen tarvittaisiin myös kemikaaleja.
Likainen vesi seisomisen jälkeen, kun isoin osa vedessä olevasta kiinteästä aineksesta on laskeutunut pussin pohjalle.
Vesi ensimmäisen suodatuskerran jälkeen.

Vesi kolmannen suodatuskerran jälkeen.


Lähde ja ideat:

2 kommenttia:

  1. Huomaa kyllä, kuinka tuo veden väri on aivan erilainen suodatuksen jälkeen. Meillä on etsinnässä laadukkaat vedensuodattimet kotiin, olemme huomanneet että väri tosiaan on hieman kellertävä. Uskon, että aikamoisen eron saa semmoisen avulla.

    VastaaPoista
  2. Selkeästi puhdistuu. Meidän pitäisi itseasiassa hankkia vedensuodatin. Asumme hieman kauempana, ja meidän tulee itse huolehtia veden laadusta. Hiljattain tänne vasta muutimme, ja olemme muutamia vaihtoehtoja katselleet. Huomaa hiuksissakin muutoksen, ei tykkää hyvää ollenkaan kun vesi ei ole niin puhdasta.

    VastaaPoista