maanantai 29. heinäkuuta 2013

Äiti mistä vesi tulee meille kotiin ja mihin se täältä menee?

Puhtaan juomaveden tuottaminen ja jakelu sekä jätevesien puhdistus ja palauttaminen luontoon, kuva täältä.
Luulisi, että on helppoa vastata nelivuotiaan kysymykseen mistä juomavesi tulee kotona vesihanaan ja miten kotoa lähteviä jätevesiä käsitellään. Kirjastosta varmaan löytyy paljon kivoja kirjoja aiheesta? No ei muuten löydy, ei edes aikuisille suunnattuja kirjoja. Kirjastontätien monipäiväisen etsinnän tuloksena paras löytämämme kirja oli Neuvostoliiton aikainen kuvakirja, jossa asia oli niin monimutkaisesti kuvitettu, että insinööriäitikään ei meinannut saada kuvista mitään tolkkua. Niin että nettitiedolla mentiin, parhaimmistosta kokoelma teille tässä alla.

Noin karkeasti ottaen voisi sanoa, että taajamissa juomavesi tuotetaan pinta- tai pohjavedestä vedenpuhdistamolla, josta se johdetaan vesitornin tai pumppaamon kautta maan alla kulkevia putkia pitkin koteihin. Ihmisen toiminnan tuottamat jätevedet johdetaan jätevedenpuhdistamolle, jossa vesi puhdistetaan ennen sen palauttamista luontoon, kts kuva yllä. 

Vedenpuhdistuslaitoksella tehdään puhdasta juomavettä, kts. kuva alla. Vedenpuhdistuksen vaiheet:
  • Saostus (coagulation), jossa vedessä oleva orgaaninen aines eli humus ja osa bakteereista saadaan saostettua kemikaalien avulla.
  • Selkeytys (sedimentation), jossa saostuksessa syntynyt sakka vajoaa veden pohjalle ja poistetaan.
  • Hiekkasuodatus (filtration), jossa puhdistettava vesi suodatetaan hiekkapatjan läpi vedessä jäljellä olevan kiinteän aineksen poistamiseksi.
  • Desifiointi (desinfection) mm. otsonin, UV-valon ja kloorin avulla.

Puhtaan juomaveden tuottaminen vedenpuhdistamolla, kuva täältä.

Katso myös:

2 kommenttia:

  1. Meillä on myös lapset kovasti kyselleet mitä mielenkiintoisempia juttuja viimeaikoina. Nyt meille on tuohon puhdistukseen tulossa Uponor WehoPuts. Kovasti siitä kysellään. Me asutaan hieman syrjemmässä, joten semmoinen on tosiaan tarpeen.

    VastaaPoista
  2. Hienoa että lapset ovat uteliaita tämänkin suhteen. Meille on tulossa nyt uusi LPS-pumppu, ja siitä lapselle kerrottiin. Kovasti tuli myös kyselyitä. Onhan se hyvä oppia nämä pienestä pitäen.

    VastaaPoista