tiistai 5. maaliskuuta 2013

Kirjaimet ja sanat -peli

Kirjaimet ja sanat -peli, Tactic
Tarvikkeet: Pelin mukana tulee kahdeksan kaksipuoleista pelilautaa, riittävä määrä (99 kpl) kirjainlaattoja sekä kangaspussi kirjainlaattoja varten.
Kenelle: Pelin mukana tulee ohjeet neljää peliä varten. Mielestäni pelit 1 ja 2 soveltuvat parhaiten kirjaimet jo hyvin osaavalle lapselle, joka alkaa opettelemaan lukemista. Pelipaketin mukana on myös ohjeet kahteen peliin, jotka soveltuvat lapsille, jotka osaavat jo kirjoittaa, mutta näitä emme ole kokeilleet vielä. Valmistajan suositusikä 4+.

Pelilaudat (keltainen, sininen ja vihreä)
Kirjainlaatat

Peli 1: Ampparin kirjainpeli

Tässä pelissä käytetään pelilautoja ja kirjainlaattoja. Pelilaudalle kirjoitetaan kunkin rivin alussa olevaa kuvaa vastaava sana. Keltaisilla pelilaudoilla kaikki sanan kirjaimet on jo annettu, eli tällä pelilaudalla voi harjoitella aluksi sitä miten kirjaimet laitetaan pelilaudalle. Sinisillä pelilaudoilla osa kirjaimista on annettu ja vihreillä pelilaudoilla ne pitää kaikki keksiä itse. Jos lukemisen harjoittelu ei tunnu etenevän, tällä pelillä voi saada hommaan uutta motivaatiota. Myös tätä peliä pelatessa lukemisen opettaminen kannattaa tehdä äänteitä käyttäen. 

Peli 2: Aakkosmato

Harjoitellaan aakkosia etsimällä kaikki aakkosten kirjaimet ja laittamalla kirjainlaatat aakkosjärjestykseen. Me teimme tätä peliä laulaen aakkoslaulua aina siihen asti mihin aakkosmato oli jo edennyt ja sitten lapsen piti muistaa mikä kirjain tuli seuraavaksi. Näin pelattuna peli oli todella mieluisa. Aakkosmadon pelaaminen selvästi vahvisti kolmevuotiaan aakkosjärjestyksen muistamista sekä suomenkielessä vähemmän käytettyjen kirjainten tuntemista.

Omia pelejä

Kirjainlaattoja voi käyttää kirjainten opetteluun ja kertaamiseen muutenkin. Lapsen voi antaa nostaa pussista kirjaimia ja pyytää nimeämään ne tai pyytää etsimään tietty kirjain kirjainten joukosta. Myös lapsen oman nimen ja muiden tuttujen ja tärkeiden sanojen kirjoittamista tai lukemista voi harjoitella kirjainlaatoilla. 


Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti