perjantai 4. tammikuuta 2013

Lukemaan oppiminen: Kirjainten nimien tunteminen

Kirjainten nimien tuntemisen tiedetään ennustavan hyvin alkavaa lukutaitoa. Hyvä kirjaintuntemus antaa lukemista harjoittelevalle lapselle enemmän aikaa keskittyä äänteiden tunnistamiseen, nimeämiseen ja sanan kokoamiseen äänteistä. Lisäksi kirjainsymboli visualisoi ja konkretisoi äänteitä auttaen havaitsemaan niitä. Siten kirjaimen tunteminen ohjaa lapsen luontevasti liittämään kirjaimen sitä vastaavaan äänteeseen.

Kirjainpalikat
Mukava tapa aloittaa kirjainten nimiin tutustuminen jo vaikka vauvan kanssa on tutkia ja rakennella yhdessä kirjainpalikoilla. Leikkiessä palikan kyljessä olevan kirjaimen nimen voi sanoa ääneen ja liittää sen myös tuttuun sanaan sen alkukirjaimen perusteella, kuten "Tässä on Ä niin kuin äiti.", samalla voi myös sanoa kirjainta vastaavaan äänteen kuten /ä/. Kirjaimia kannattaa vähitelleen alkaa nimetä eri yhteyksissä aina kun niitä vastaan tulee; kirjoista, ruokapaketeista, mainoskylteistä, jne. - näin lapsi oppii huomaamaan, että kirjoitettua kieltä on kaikkialla.

Kirja: Opin itse kirjaimet
Jos lapsi on kiinnostunut kirjaimista, hän saattaa haluta lukea aapista ja opiskella sieltä kirjaimia. Hyvä ja kohtuullisen hintainen aapinen on esimerkiksi Tammen kustantama Opin itse kirjaimet, johon voi myöhemmin harjoitella kirjainsymbolien kirjoittamista. Kirjan mukana tulee myös kortit muutamaa kirjainpeliä varten.

Kirjainten nimiin tutustumiseen sopii mainiosti myös se perinteinen Tuiki, tuiki tähtösen sävelellä laulettu Aakkoslaulu, josta alla olevassa videossa on ihanan kotoisa taidonnäyte:



"A, B, C, D, E, F, G,
H, I, J, K, L, M, N,
O, P, Q, R, S, T, U,
V, X, Y, Z, Å, Ä, Ö
Tässä ovat aakkoset,
joita aina tarvitset."



Lähde:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti