maanantai 4. maaliskuuta 2013

Hajotelmia laskukiekoilla


Alkutilanne neljän hajotelmalle
Neljän hajotelma laskukiekoilla ja kirjoitettuna matematiikan kielellä
Kenelle: Lapselle, joka osaa laskea ainakin 20:een asti, yhdistää lukujen jonon varmasti lukumäärään ja kirjoittaa numerot - ennen näitä taitoja ei + ja = merkkien esittely ole vielä ajankohtaista. Lapsen on myös hyvä tuntea jo yhteenlaskun idea ennen symbolimerkinnän esittelyä.
Tarvikkeet: Laskukiekkoja / kahden värisiä kartongista leikattuja ympyröitä, paperia, lyijykynä

Suomalaisissa matematiikan oppikirjoissa opetetaan tällä hetkellä yhteenlaskut (luvuilla 1-9) pääasiassa hajotelmien kautta. Esimerkiksi lukua neljä opeteltaessa käydään läpi kaikki sen aritmeettiset yhdistelmät (0+4, 1+3, 2+2, 3+1 ja 4+0). Hajotelmia voidaan tehdä laskukiekkojen avulla.

Käykää rivit läpi yksi kerrallaan:

  • Kysy lapselta kuinka monta laskukiekkoa riviin täytyy lisätä, jotta saadaan haluttu summa.
  • Pyydä lasta lisäämään tarvittava määrä kiekkoja riviin eri väri ylöspäin. Tarkistakaa yksitellen laskemalla montako laskukiekkoa rivissä nyt on. Yritä ohjata lasta vähitellen laskemaan niin, että kun hän tietää valmiina rivissä olleiden kiekkojen määrän hän ei laske enää niitä uudelleen vaan aloittaa laskemisen toisen värisistä laskukiekoista, eli jos rivissä on kaksi punaista kiekkoa (lapsi tietää niiden määrän) ja kaksi valkoista kiekkoa niin lapsi laskee aloittaen kahdesta: "Kaksi, kolme, neljä".
  • Kirjoita lasku matematiikan kielellä rivin viereen ja selitä ääneen mitä olet tekemässä.
  • Todetkaa lasku vielä yhdessä laskukiekoista: "Kun kahteen punaiseen kiekkoon lisätään kaksi valkoista kiekkoa saadaan yhteensä neljä kiekkoa eli matematiikan kielellä kaksi plus kaksi on neljä."
  • Sitten seuraava rivi samalla tavalla. 



Lähteet:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti