sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Kirja: Mahtava matikkamatka

Kirja: Mahtava matikkamatka, Hellevi Putkonen ja Jussi Sinnemäki

No vihdoinkin löytyi helposti lähestyttävä paketti toiminnallista matematiikkaa alle kouluikäisille lapsille! Matematiikan puuhakirjatkin ovat ihan kivoja, mutta pienten opettamisessa toiminnallisuus peittoaa paikallaan istumisen ja tehtäväkirjan täyttämisen mennen tullen. Mahtava matikkamatka on kirja, jollaisia ei oikein markkinoilla edes ole ollut. Ihanaa Hellevi Putkonen ja Jussi Sinnemäki, ihanaa! Anita Polkutien runsas, reipas ja raikas kuvitus viimeistelee onnistuneen kokonaisuuden.

Kirjan takakannessa oleva maininta, että kirja sopii yli viisivuotiaille ei oikein kerro koko totuutta. Kirja soveltuu mielestäni iästä riippumatta alle kouluikäiselle lapselle, joka hallitsee hyvin lukumäärät 1-10 ja niitä vastaavat numeromerkinnät sekä ehkä hiukan yhteen- ja vähennyslaskun alkeitakin, tällöin lapsella on riittävät edellytykset ymmärtää heti kirjan koko sisältöä. Kirjassa kyllä opetetaan lukumääriä ja niitä vastaavia numeroita, mutta tämä aines ei ole oikein samalla tasolla kuin kirjassa opetettavat muut asiat ja ne olisi voinut joko jättää kokonaan pois tai koota kirjan alkuun. Tietysti voi ajatella, että tätä kirjaa on tarkoitus käyttää soveltuvin osin useiden vuosien ajan, mutta silloin ikäsuosituksen olisi pitänyt olla 1+ tai 2+.

Kirja on rohkeasti tarkoitettu yhtä aikaa lasta ohjaavalle aikuiselle ja lapsille. Se taitaa olla kirjan suurin vahvuus ja heikkous. Vahvuus se on siinä mielessä, että tällaisen kirjan tulee helposti lukeneeksi lapselle myös vähemmän matematiikan opettamisesta innostunut vanhempi eli tavoitettu yleisö kasvaa. Huonoa valinnassa on se, että aivan kaikki osat eivät ole lapselle mielenkiintoisia ja niitä on välillä vaikea lukiessa huomata niin että ne voisi jättää lukematta lapselle. Pidän kirjan kirjoitustapaa kuitenkin hyvin onnistuneena.

Kirjassa on kehyskertomus Aaltosen perheestä, jossa harrastetaan matematiikkaa. Kehyskertomus toimii mukavasti ja sen avulla varsinaisia ohjeita matikkatuokioille ei ole tarvinnut erikseen antaa vaan ohjeet on piilotettu tarinan muodossa kertomuksiin siitä mitä Aaltosen perheessä puuhaillaan. Idea on siinäkin mielessä hauska, että kirjaa lapselle lukiessa näkee mistä muksut innostuvat ja tekeminen voidaan valita sen mukaan. Puuhailuihin tarvittavat välineet löytyvät useimmilta kotoa. Kirjasta saimme mm. idean pitää pehmolelujen neuvolan ja minuuttijuoksun.

Kirjassa opitaan:
 • lukukäsitettä, lukusanoja ja lukumäärään liittyviä käsitteitä kuten yhtä monta, enemmän, vähemmän
 • pituuden, painon, tilavuuden ja ajan mittaamista
 • ongelmanratkaisua

Lämmin suosituksemme tälle kirjalle! Lisää pohdintaa kirjasta löytyy Sinisen keskitien blogista.


Lähteet:
 • Mahtava matikkamatka, Hellevi Putkonen ja Jussi Sinnemäki, Lasten Keskus, 2013

2 kommenttia:

 1. Mukava kirja tosissaan :). Lukujonon automatisoituminen on vielä koululaisellekin usein haastavaa, joten minä pidin sen kirjasuositusiän kanssa ihan hyvinä juttuina kirjassa :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kirja on täynnä mukavia ideoita matkalle matematiikan ihmeelliseen maailmaan. :)

   Poista