sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Kirja vanhemmille: Tehdään taidetta

"Lapsi on luonnostaan kiinnostunut kaikista taiteen osa-alueista. Hän tanssii usein ennen kuin kävelee, laulaa ennen kuin puhuu ja on pienestä pitäen kiinnostunut jälkien tuottamisesta. Lapsi haluaa esiintyä ja on ylpeä omista tuotoksistaan. Tarjotessaan lapselle mahdollisuuksia taiteen tekemiseen ja kokemiseen vanhempi tarjoaa tälle tapoja elämän mielekkyyden ja merkitysten löytämiseen - ehkä jopa kyvyn tulla onnelliseksi." [1]


Kirja: Tehdään taidetta, 100 vinkkiä lapsiperheen luoviin hetkiin


Tehdään taidetta, tässä on se yksi kirja lasten taidekasvatuksesta, joka pitäisi jokaisella vanhemmalla olla kirjahyllyssään! Kirja sisältää tietoa monen kirjallisen verran. Siinä on mukana 100 vinkkiä taiteen eri aloilta kuten sanataide; sadutus ja lorupussi, kuvataide; taideseinä ja vauvan kanssa maalaamassa, luova liikunta; temppurata ja liikuntaleikkejä eri välineillä, käsityö, askartelu ja muovailu; ompelukuvia ja taikataikina, musiikki, draama ja teatteri; roolivaatelaatikko ja erilaisia estradeja sekä ulkotouhuja ja muita taideprojekteja; luontopöytä ja majoja.

Kirjan ohjeet ovat helppoja ja ajattomia ja sopivat myös niille, jotka eivät koe olevansa luonnostaan mitään askartelijoita, muusikkoja tai muita taiteentekijöitä. Ohjeet on kirjoitettu todella hyvin, niissä on kaikki tarvittava tieto ja ei mitään ylimääräistä. Kuvia on käytetty siellä missä niitä tarvitaan, mutta kirjan kokoa ei ole kasvatettu turhaan kuvilla. Kirjasta löytyy vinkkejä löytyy niin vauvoille, taaperoille, leikki-ikäisille kuin kouluikäisillekin. Vinkit voidaan toteuttaa usein jo kotoa, mutta viimeistään lähikaupasta löytyvillä materiaaleilla ja ne voidaan tehdä ihan normaalissa lapsiperheen arjessa. Kirjaa ei myöskään tarvitse kahlata kokonaan läpi voidakseen tehdä sieltä jotain, vaan sieltä voi poimia jonkin vinkin nyt ja palata myöhemmin kirjan pariin uudelleen. Tosin kirja on niin innostava ja sujuvasti kirjoitettu, että sitä voi olla vaikea laskea kädestään siihen tartuttuaan.

Erityisesti pidin kirjan läpikäyvästä filosofiasta, jonka mukaan kaikki taiteilu tehdään lasten ehdoilla. Siinä lapset ovat oikeasti tekijöinä eivätkä vain toteuta jotain aikuisen ennalta suunnittelemaa työtä, josta on tuomittu tulemaan "huono", koska aikuinen osaa tehdä sen paljon paremmin. Näissä vinkeissä aikuinen antaa vain välineet ja rajat ja sen jälkeen muksu tekee mitä haluaa ja lopputulos on ainakin meillä ollut usein paljon hienompi kuin mitä olisin itse osannut tehdä - vaikka lopputulos ei olekaan tärkein vaan se yhdessä tekeminen ja kokeminen.



[1] Tehdään taidetta, 100 vinkkiä lapsiperheen luoviin hetkiin, Vuokko Hurme, Minerva kustannus Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti