torstai 10. lokakuuta 2013

Englantia muksuille: Tuttuja lastenohjelmia sekä The Gruffalo (DVD + kirja)

Meillä on katsottu jo toista vuotta iso osa lastenohjelmista englanniksi ja se on ainoa kielikylvyn tapainen, johon kaksivuotias ja nelivuotias ovat ainakaan toistaiseksi päässeet. Molemmilla pojilla alkaa olemaan varsin laaja sanavarasto englanniksi ja he ymmärtävät paljon kuulemastaan, mutta puhuvat yleensä yksittäisillä sanoilla eivätkä juurikaan käytä kokonaisia lauseita. Tämä johtuu tietysti siitä, että he eivät ole päässeet kunnolla harjoittelemaan puhumista. Uskon, että hyvä pohja englanninkielen oppimiselle on kuitenkin luotu.

Kaikkien "kielikylpylastenohjelmien" äiti on tietysti Pipsa Possu, josta olen kirjoitellut täällä. Muita suosikkejamme ovat mm. Pikku Kakkosesta tutut Ben and Holly's Little Kingdom (suom. Pasin ja Kielon valtakunta), Bob the Builder (Puuha Pete), The Octonauts (Oktonautit) sekä Mike the Knight (Ritari Mikke). Kaikki edellä mainitut olen joutunut tilaamaan DVD:llä Englannista, sillä en ole joko löytänyt ohjelmista suomenkielisiä DVD:tä ollenkaan tai sitten suomenkieliset DVD:t eivät ole sisältäneet englanninkielistä ääniraitaa.

The Gruffalo (DVD)
The Gruffalo (suom. Mörkyli) - on tarina hiirestä, joka lähtee etsimään pähkinää. Hiiri kulkee halki synkän ja pimeän metsän ja kohtaa matkalla pöllön, ketun ja käärmeen, jotka kaikki vuorollaan tuumivat, että näyttääpä hiiri herkulliselta. Nokkela hiiri keksii mielikuvitushirviön nimeltä Gruffalo ja pelottelee sillä pedot pois. Vaan hiiri joutuukin kohtaamaan keksimänsä hirviön itse. Onneksi hiiri onnistuu uskottelemaan Gruffalolle olevansa metsän pelottavin eläin ja selviää jälleen - ja löytää lopulta pähkinän, joka näyttää hiirestä herkulliselta.

Piirretty kestää 25 minuuttia ja se perustuu Julia Donaldsonin kirjoittamaan ja Axel Schefflerin kuvittamaan lastenkirjaan The Gruffalo. Kirja löytyi englanniksi lähikirjastostamme, DVD:n jouduimme tilaamaan Amazon UK:sta - suomenkielisesellä Mörkyli DVD:llä ei valitettavasti ole englanninkielistä ääniraitaa.

The Gruffalo elokuvan kieli on varsin vaikeaa ja se ei aukea helposti ilman apua, elokuva ei sovellu minusta aloittelevalle englanninopiskelijalle. Tarinassa on kyllä paljon toistoa, joka helpottaa ymmärtämistä, kun juonesta on saanut ensin kiinni. Kirjan lukeminen tarinaa samalla suomentaen edisti meillä myös leffasta nauttimista. Suomenkielisen Mörkylin katsominen vuoroin englanninkielisen version kanssa on varmasti myös hyvä idea, meillä ei suomenkielistä DVD:tä ole ollut.

Elokuva on Suomessa saanut ikärajasuositukseksi S (sallittu kaikenikäisille). Englannista ostetussa DVD:ssä on U (Universal, suitable for all) merkinnän lisäksi maininta "Contains mild scary scenes" ja se on kyllä totta, elokuvassa on kohtia, jotka voivat pienimmistä tuntua aika jännittäviltä. Elokuva kannattaa katsoa yhdessä pienten kanssa.

The Gruffalo on aivan ihana tarina. Elokuva on visuaalisesti näyttävä ja kieli herkullista. Tämä on oikea koko perheen elokuva. Lämmin suosituksemme, jos kieli on jo hyvin hallussa!

2 kommenttia:

  1. Hei, superpaljon kiitoksia näistä vinkeistä. Olisin tosi kiinnostunut aiemmin mainitsemastasi Little Pimistä. Olisiko se mahdollisesti jäänyt teiltä turhaksi ja olisit halukas myymään paketin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, jos vinkeistä on iloa. :) Olen jo myynyt meidän Little Pim:t eteenpäin. Little Pim:ä voi tietysti ehdottaa myös hankittavaksi omaan lähikirjastoon - tosin en tiedä onko noiden lainaamisessa jotain tekijänoikeudellisia ongelmia, sen osaavat tietysti kirjastossa selvittää.

      Poista