maanantai 4. maaliskuuta 2013

Paperiukkeleita askarrellen

Kolmevuotiaan paperinukke ja vaatteet.
Kenelle: Leikki-ikäiselle, jota kiinnostaa ihmisen piirtäminen ja jolla on saksia käyttelevä aikuinen apuna. Isompi osaa näitä tehdä ihan itsekin.
Tarvikkeet: Kartonkia (esim. elintarvikepakkauksesta), piirustuspaperia, lyijykynä, puuvärejä

Paperinukkejen tai paperiukkeleiden tekeminen innosti pojat heti, kaksivuotiaskin teki isonveljen mallin mukaan innokkaasti nukkea, jota kutsui tytöksi (kuva alla). Itse ukkeli kannattaa tehdä kartongista niin se seisoo jämäkämmin. Ukkelin vaatteiden tekemiseen tavallinen piirustuspaperi sopii paremmin, sillä se kestää paremmin taittamista ja on kevyempää.

Aivan pienten kanssa askartelu vaatii pikkuisen luovuutta aikuiselta, sillä piirretyt ukkelit ja niiden vaatteet täytyy leikata niin että ne pysyvät kasassa ja vaatteisiin täytyy leikata sopiviin paikkoihin tarpeeksi pitkiä kiinnitysliuskoja, jotta vaatteet saa pysymään nuken päällä. Ihan pienten piirroksista täytyy vain valita sopivat viivat ukkelin ja vaatteiden rajoiksi ja leikata niiden mukaan.

Kun olin kertonut, että teemme ukkeleita ja niille vaatteita pyysin poikia piirtämään kartongille ukkelit antamatta muita ohjeita. Tuotoksista koitin sitten vain saada ukot leikattua. Ukkojen alaosaan leikkasin suorakaiteen, jonka taitoin ja siitä liimasin ukon kiinni toiseen kartonginpalaan.

Ukkeleiden vaatteet teimme piirustuspaperista. Kolmevuotias teki ukkelilleen paidan ja housut (kuva yllä). Vaatteiden piirtäminen osoittautui aivan loistavaksi mittasuhteiden harjoitteluksi. Kolmevuotias piirsi ensin nukelle aivan liian isot housut. Annoin pojan itse huomata, että housut olivat isot ja ehdotin sitten että voisin leikata niistä sopivan kokoiset, poika hyväksyi tämän. Seuraavaksi tehdystä paidasta tulikin sitten heti oikean kokoinen.

Kaksivuotiaan paperinukke "Tyttö".

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti