tiistai 26. helmikuuta 2013

Aurinkokuntadioraama


Aurinkokuntamme planeetat Auringosta (oikealta) lukien Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus (kuva NASA).
Meidän näkemyksemme Aurinkokunnan planeetoista.

Kenelle: No ei tätä varsinaisesti voi kenellekään suositella, sillä ihan kauhea homma tässä oli. Vakavasti avaruushommiin hurahtaneille tällainen projekti sopii kuitenkin hyvin.
Tarvikkeet: Litteä pahvilaatikko, WC-paperia, vettä, vehnäjauhoja, sormivärejä, sivellin, sakset, paperia, puuvärit, rautalankaa, metallileikkuri ja ruuveja.

Avaruusteeman parissa on jatkettu edelleen. Pidempiaikaisena projektinamme oli tehdä dioraama Aurinkokuntamme planeetoista. Lasten pitäisi olla varmaan ainakin esikouluiässä ennen kuin osaavat tälläista rakentaa edes suhteellisen itsenäisesti. Jostain syystä meidän kolmevuotiaamme oli kuitenkin innolla mukana joka vaiheessa ja teki kaiken sen mitä vain saattoi. Kaksivuotias teki mukana omia paperimassa-askartelujaan sekä maalailuhommia.

Teimme näin:
  • Leikkasin pahvilaatikon etureunaan reiän. Kolmevuotias maalasi pensselin ja mustan sormivärin avulla laatikon sisustan ja etureunat.
  • Kolmevuotias maalasi oranssilla sormivärillä paperin, josta leikkasin sopivan palan laatikon toiseen päähän auringoksi.
  • Teimme planeetat paperimassasta. En suosittele tätä, sillä paperimassapallojen kuivuminen voi kestää yli viikon. Kuivatin palloja jonkin aikaa uunissakin, mutta silti kuivuminen kesti todella kauan. Parempi idea olisi tehdä pienet planeetat paperimassasta ja isommat vaikka paperimassalla päälystetyistä styroxpalloista. 
  • Maalasimme kuivuneet planeetat sormiväreillä. Sekoitin kolmevuotiaalle sinne päin värejä ja hän innoissaan maalasi ne käsissään pyöritellen. Paperimassa ilmeisesti imee eri värejä eri tavoin, sillä pallojen värit muuttuivat kuivuessa paljon enemmän kuin sormiväritöillä on yleensä tapana. 
  • Kolmivuotias väritti Saturnuksen renkaan puuväreillä ja minä kiinnitin sen planeettaan paperisuikaleella.
  • Ruuvasimme isompiin planeettoihin ruuvit, joihin kiinnitimme rautalangan, pienet planeetat lävistettiin suoraan rautalangalla. Tein ruuveilla reiät laatikon kattoon ja pujotin rautalangan siitä läpi, taitoin ja teippasin kiinni laatikon kanteen. 


Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti