sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Klassista musiikkia: Eläinten karnevaali

Eläinten karnevaali (Le carnaval des animaux) on säveltäjä Camille Saint-Saënsin 14-osainen sarja pienelle orkesterille. Teoksen alaotsake on "eläintieteellinen fantasia". Teoksessa vaihtelevat pääosissa eri soittimet ja sävellyksen eri osat ovat hyvin erilaisia. Teoksen vaihtelevuus auttaa pitämään pienenkin kuuntelijan mielenkiinnon hyvin yllä.

Teoksen osat:
  1. Johdanto ja leijonan kuninkaallinen marssi
  2. Kukot ja kanat
  3. Villiaasit 
  4. Kilpikonnat
  5. Norsut
  6. Kengurut
  7. Akvaario
  8. Pitkäkorvaiset olennot
  9. Käki metsän syvyydessä
  10. Lintuhäkki
  11. Pianistit
  12. Fossiilit
  13. Joutsen
  14. Finaali
Katsellessa teosta videolta lasten kanssa voi tunnistaa yhdessä soittimia ja kuunnella miten ne soivat. Lapsia kannattaa myös haastaa tunnistamaan teoksen osia ja miettimään mitä keinoja säveltäjä on käyttänyt kuvaillessaan eri eläimiä musiikin avulla. Alla olevalla videolla teos esitetään kokonaisuudessaan.


Ihanan humoristinen esitys teoksesta löytyy Carnival of the animals -julkaisun toiselta DVD:ltä, kuva alla. DVD:llä teos on kuvattu Pariisin luonnontieteellisessä museossa, soittajat uskaltautuvat esiintymään hiukan hassuttelevammin kuin klassisen musiikin esityksissä on tapana ja lisäksi teoksen eri osien alkaminen on merkitty ruudulla näkyvien symbolien avulla.

Camille Saint-Saëns: Carnival of the animals DVD


Lähteet:
Wikipedia: Eläinten karnevaali: http://fi.wikipedia.org/wiki/El%C3%A4inten_karnevaali

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti