maanantai 11. helmikuuta 2013

Avaruusraketti askarrellen

Rakettiaskartelu
Kenelle: Lapselle, jolta sujuu sormiväreillä maalaaminen ja pahvin leikkaaminen / on avustaja joka leikkaa pahvia
Tarvikkeet: Sormivärit, pensseli, liimaa, yksi vessapaperirulla, yksi talouspaperirulla ja kaksi palaa ohutta pahvia / kartonkia

Avaruusraketti lienee vessapaperirulla-askartelujen suuria klassikoita. Meillä tämä askartelu oli äidin ja kolmevuotiaan yhteinen projekti, sillä pahvin leikkaaminen ei vielä kolmevuotiaalta suju. Yleensä pyrin teettämään pojilla vain lapsilähtöisempiä töitä, joihin ei jää aikuisen kädenjälkeä, mutta tämä avaruusteema on vienyt niin mennessään, että tämäkin periaate tuli sitten pyörrettyä.

Työvaiheet:

  • Lapsi maalaa vessapaperirullan, talouspaperirullan ja paperinpalat. Talouspaperirullasta tulee raketin runko, vessapaperirullasta tulee raketin jalusta, toisesta pahvista tehdään raketin kärki ja toisesta pahvista tulee tulenlieskat. Anna maalin kuivua hyvin, mielellään seuraavaan päivään. Kuivunutta maalattua runkoa voi ennen kokoamista vielä koristella piirroksin tai vaikka tarroin. 
  • Talouspaperirullasta tehdään raketin runko. Tee rungon alaosaan kolme alle 1 cm mittaista viiltoa saksilla. Näihin viiltoihin työnnetään raketin jalusta kiinni.
  • Vessapaperirulla leikataan kolmeen yhtäsuureen osaan, siitä tulee raketin jalusta. Työnnä kaksi  vessapaperirullan palaa kerrallaan kiinni raketin runkoon tehtyihin viiltoihin.
  • Jos raketin runko näyttää nyt liian pitkältä, sitä voi leikata vähän lyhyemmäksi.
  • Toisesta pahvinpalasta tehdään raketin kärki. Pahvi leikataan reilusti talouspaperirullaa isommaksi ympyräksi, ympyrään leikataan V:n muotoinen lovi ja vedetään V:n reunat päälekkäin niin että kärjestä tulee kartio. Kartio liimataan kiinni. Kartion reunoihin leikataan tiheään hapsuja niin että talouspaperirullan kokoinen osa kärjestä jää leikkelemättä. Hapsut taitetaan sisäänpäin ja kärki työnnetään raketin runkoon.
  • Toisesta pahvinpalasta leikataan tulenlieskat ja liimataan lieskat yksitellen kiinni raketin jalustaan.

Sitten aloitetaankin lähtölaskenta: 10, 9, 8,...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti