tiistai 28. marraskuuta 2017

Ohjelmoinnin harjoittelua ja animaatioiden tekemistä Scratch:n avullaMikä on Scratch?

Scratch on  lapsille ja nuorille tarkoitettu visuaalinen ohjelmointikieli, jonka avulla on mahdollista rakentaa itse pelejä ja animaatioita. Molempia syntyy pienellä työllä ja niiden tekeminen näyttäisi olevan hyvin motivoivaa puuhaa ohjelmoinnista kiinnostuneille. Pieniä lapsia ajatellen Scrathin iso etu on myös se, että Scratchin kielen saa asetettua suomeksi, jolloin sen käyttö sujuu niiltäkin, joille englannin lukeminen tuottaa vielä vaikeuksia. Kielestä on myös pienemmille suunnattu ScratchJr versio.

Miten Scratchiä voi opetella?

Meidän perheessämme Scratch-innostus lähti käyntiin Dorling Kindersleyn kirjasta Koululaisen ohjelmointikirja. Kirjassa opetetaan kahta ohjelmointikieltä, mutta toistaiseksi meillä on tehty ohjelmia niistä vain Scratch:llä. Kirjassa on kerrottu ohjelmoinnin perusasiat ja lisäksi siellä on muutama esimerkkiprojekti, jotka tekemällä oppii jo ymmärtämään paljon siitä mitä Scratch:llä voi saada aikaan. Meidän painoksessamme oli valitettavasti joitakin ongelmia käännöksessä: muuttujien nimet oli toisessa kohtaa käännetty suomeksi ja toisessa kohtaa sama muuttujan nimi olikin jäänyt kääntämättä, joten ilman äidin apua kaikkia ohjelmia ei olisi saatu toimimaan. Kirja on pienistä virheistään huolimatta hyvä suomenkielinen johdatus Scratchiin.

Toisten tekemien Scratch projektien tutkiminen, kopioiminen ja muokkaaminen voi olla myös hyvä tapa päästä alkuun. Scratchin kotisivuilla on esimerkkiprojekteja, joiden koodia pääset katsomaan "See inside" nappia painamalla. Painamalla maapallon kuvaa ja valitsemalla listasta "Suomi" voit katsella koodia suomeksi. Projektin koodit saa myös ladattua omalle koneelle muokattavaksi valitsemalla "Remix".

YouTubesta löytyy myös suomenkielisiäkin videoita Scratchin opetteluun, tässä esimerkkinä yksi, josta saa hyvin kuvan siitä mitä Scratch-ohjelmointi on: video.

Miten Scratchin saa käyttöön?

Scratchin verkkoeditorilla voi aloittaa ohjelmoinnin asentamatta mitään omalle koneelle (edellyttää rekisteröitymisen). Scratchin voi myös ladata rekisteröitymättä ilmaiseksi omalle koneelleen, jolloin ohjelmointia voi tehdä vaikka ilman verkkoyhteyttä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti