keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Kuinka suuret keuhkot sinulla on?Olemme koittaneet tehdä kotona erilaisia luonnontieteitä sivuavia kokeita, mutta kokeiden tulokset ja viihdearvo ovat olleet turhan usein aika vaisuja aikuisenkin mielestä. Vihdoin löysimme kokeen, joka oli todella hauska ja erittäin vaikuttava. Tarvittava välineistökin löytynee useimmilta kotoa, koetta varten tarvitaan:
  • 1,5 litran juomapullo
  • Vati
  • Haitaripilli
  • Vettä
Näin se käy:
  1.  Laita vatiin ainakin 10 cm vettä pohjalle.
  2. Täytä juomapullo vedellä piripintaan. Laita käsi pullon suulle niin että vesi ei pääse ulos pullosta, kumoa pullo ylösalaisin ja laita sen suu vadin veden pinnan alle niin että vesi pysyy pullossa vaikka irroitat kätesi pullon suulta. 
  3. Pidä pulloa hiukan irti pohjasta niin että saat haitaripillin lyhyen pään pujotettua pulloon. 
  4. Sitten vain testaamaan kuinka suuret keuhkot sinulla on! Pilliin puhaltamasi ilma syrjäyttää siellä olevan veden ja pullosta poistuu yhtä paljon vettä kuin sinulla oli keuhkoissasi ilmaa.
Koe tarjosi hauskan oivalluksen siitä miten iso elin keuhkot rinnassamme todella ovat. Samalla tuli luonteva tilaisuus puhua tilavuudesta mittana. Pilliin puhaltaminen niin että ilmaa ei valskannut pillin ohi oli viisivuotiaalle vielä vähän vaikeaa ja vaati hiukan opettelua.

Tätä ei kannata missata, koe oli todellinen superhitti!

Tämän kokeen ohje sekä kuvituksena oleva kuva löytyivät kirjasta: Lasten ensyklopedia - Runsaasti puuhattavaa ja tutkittavaa, Readme.fi 2012. Kirjaa uskaltaa kyllä suositella muutenkin. Erityisesti jonkin verran itse lukevalle kirja näyttää olevan mukavaa selailtavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti