maanantai 11. maaliskuuta 2013

Rakennusten pohjakuviin tutustuminen ja aarteenetsintä

Osa meidän kotimme pohjakuvasta

Kenelle: Leikki-ikäiselle ja eskarilaiselle
Tarvikkeet: Kodin pohjakuva (itse käsin piirretty/kopio oikeasta), kynä, pakasterasioita tms. "aarrearkkuja" ja aarteita esim. jotain pientä naposteltavaa. Jos leikkijöitä on useampi, tarvitaan jokaiselle oma pohjakuva ja omat aarteet.

Aloitimme karttoihin tutustumisen pienimmillä mahdollisilla kartoilla eli talojen pohjakuvilla. Kolmevuotiasta kiinnosti pohjakuvien merkinnät kovasti. Kävimme läpi miten rakennusten pohjakuviin merkitän ovet, ikkunat, rappuset, vessanpytyt, lavuaarit ja hanat jne. Kolmevuotiaasta oli hauskaa, kun hän oppi tunnistamaan huoneiden käyttötarkoitusta kuvaavia lyhenteitä, esimerkiksi että MH tarkoittaa makuuhuonetta. Jos oman kodin pohjakuvia ei ole saatavana, pohjakuvia löytyy netistä tekemällä kuvahaun hakusanalla pohjakuva. Rakennuspiirrustusten kuvat eivät ole aivan yhtä selkeitä kuin kiinteistönvälittäjien myyntiä varten teettämät pohjakuvat, mutta omasta kodista sellainenkin voi olla kiinnostavaa tutkittavaa.

Kun oman kodin pohjakuvat ovat tuttuja onkin aika ryhtyä lukemaan karttaa toden teolla ja järjestää aarteenetsintä. Leikimme aarteenetsintää niin, että piilotin joukon pieniä aarteita ja merkitsin ne pohjapiirokseen rastilla. Sitten etsimme yhdessä malliksi yhden aarteen ja kun homman idea oli selvä kolmevuotias olisikin etsinyt aarteita vaikka koko päivän. Kun äiti ei enää jaksanut piilottaa enempää aarteita, jatkui aarteidenetsintä vielä leikeissäkin.

2 kommenttia:

  1. Hih. Ollaan tehty tätä ihan samaa, ja meillä myös valtavan suurella innolla. Meillä kolmevuotiaana tyttö ei vielä ymmärtänyt kodin pohjakuvasta mitään, ja etsi aarretta mistä sattui. Täytettyään neljä, alkoi ymmärtää... Ja nyt piirtää itsekin aarrekarttoja :)

    VastaaPoista
  2. Vuokko: Aarteenetsintä on leikkien klassikkoja ihan ansaitusti, se on opettavaista ja ennen kaikkea hurjan hauskaa. :)

    VastaaPoista