keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Tussauksen ja värittämisen harjoittelua

Kolmevuotiaan työ (lyijykynä, peitevärit, valkoinen sormiväri ja tussi akvarellipaperille)
Kenelle: Esittäviä kuvia jo jonkin aikaa tehneelle lapselle, joilla on kärsivällisyyttä tehdä samaa työtä pidemmän aikaa.
Tarvikkeet: Pehmeä tai puolipehmeä lyijykynä (B tai HB), hyvälaatuinen pyyhekumi, vesivärit / peitevärit / akvarellikynät ja ohut vesivärisivellin, vettä, (valkoista sormiväriä ja öljyvärisivellin korjauslakaksi), musta leveähkö vedenkestävä tussi, sileäpintaista akvarellipaperia, maalarinteippiä

Tekemällä mustan tussirajauksen vesivärityöhön, siihen saadaan ryhtiä ja mukavaa sarjakuvamaista meininkiä. Tussipiirroksia varten olen investoinut yhteen mustaan Copic:n ciao -tussiin ja omien ja lasten kokeilujen perusteella näitä tusseja on kyllä kehuttava. Tussin toinen pää on kuin sivellin ja sillä piirtyy kaunis viiva. Tussin toinen pää on ylleviivaustussin mallinen ja sillä voi tehdä kapeaa tai hyvin leveää viivaa. Copic:n tusseja saa ainakin taitelijatarvikeliikkeistä.

Työvaiheet:
  1. Selitä lapselle työvaiheet etukäteen.
  2. Kiinnitä paperi maalarinteipillä alustaan.
  3. Lapsi hahmottelee maalattavan kuvan paperille lyijykynällä. Koita johdatella pehmeään luonnostelevaan lyijykynän käyttämiseen, näytä itse miten hahmottelet paperille jonkin esineen tai asian keveällä kädellä. Jos lyijykynää painaa paperiin hyvin voimakkaasti, paperiin jää uria ja kynän jälkeä on vaikeaa pyyhkiä pyyhekumilla pois. Selitä, että ei haittaa vaikka tulisi paljon ylimääräisiä viivoja, kaikki lyijykynäviivat poistetaan pyyhekumilla tussaamisen jälkeen, vain tussiviiva jää lopulliseen työhön.
  4. Lapsi tussaa kaikki ääriviivat ja valitsemansa yksityiskohdat. Ohjaa lasta tekemään tussiviivat tarkasti lyijykynäviivojen päälle. 
  5. Kun tussi on kuivunut, poistetaan pyyhekumilla näkyviiin jääneet lyijykynäviivat. Opeta pyyhekumin käyttöä ja auta tarvittaessa, jotta työ ei repeile.
  6. Lapsi värittää kuvan valitsemillanne väreillä.

Ohjasin yllä olevan kuvan tekemisen siinä mielessä väärin, että siinä tussaus on tehty vasta värittämisen jälkeen. Tämän virheen hyvä puoli oli se, että kun kuvassa olevien autojen ikkunoiden maalamatta jättäminen tuntui olevan vielä vaikeaa, ongelma saatiin ratkaistua niin että poika maalasi ensin koko auton ikkunoineen valitsemallaan värillä ja vesivärin kuivuttua hän maalasi ikkunat valkoisella sormivärillä ja leveällä öljyvärisiveltimellä jälleen valkoisiksi - ikkunoiden tussaus olisi mennyt luultavasti aika sotkuiseksi, jos tämä korjaus olisi tehty vasta tussaamisen jälkeen eikä sitä ennen. Valkoista sormiväriä päädyttiin käyttämään korjauslakkana, sillä se on hyvin peittävää. Vesiväri sitoo lyijykynäjäljen paperiin niin ettei sitä saa enää pois, siksi tussaaminen kannattaisi kyllä tehdä ennen värittämistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti